26 Kasım 2013 Salı

Bülbülü Öldürmek- Harper Lee



      "1960 tarihli Pulitzer ödüllü roman 1930’ların Alabama’sında ırkçılığı ve eşitsizliği ele alıyor ve eleştiriyordu ama garip bir biçimde "ırkçılık ve küfür" içerdiği için yasaklandı." (wikipedia)

Orjinal Adı : To kill a mockingbird
Çeviri : Özay SÜSOY
Sayfa S: 319

        Yazarın tek kitabı.

        Scout adında, 8 yaşlarında bir kızın anlattığı olaylar küçük bir kasabada geçiyor ve beyaz-zenci ayrımını bir çocuğun gözünden anlatıyor. Abisi ile yaşadıkları maceralar, komşuları hakkındaki düşünceleri çok eğlenceli.. Babası da avukat olan Scout hayatı o yaşta olmasına rağmen bir çok kişiden daha olgun karşılıyor... çoğu yerde de çocukların jüri ya da milletvekili olmasının gerçekten faydalı olacağından bahsediliyor :) 

    -gerçi bir öğretmen olarak bu konuda düşünceliyim. Scout engin görüşlü bir çocuk ama Sineklerin Tanrısında da bahsedildiği gibi çocuklar masum değildir. en azından hepsi..neyse bahis bu değil :)-

   Irk ayrımına gösterdiği çocuksu bakışla Scout'un ve abisinin masumane hikayesi bence okunmaya değer...ikisi arasında geçen diyalogları çok beğendim..aşağıda bir tanesini özetlemeye çalışacağım gerçeği iki sayfa falan sürüyor :)

    Jem yıllarca düşünür ve dünyadaki insanların dört gruba ayrıldığı kararına varır.
"biz ve komşular gibi normal,orta halli kişiler, Cunningham gibileri, Ewell'lar gibileri bir de zenciler." 
Jem bu sıralamayı iyiden kötüye doğru yapmıştır.

 Scout'un cevabı ise " Peki ya çinliler ya da öteki uluslar ne oluyor?" dur.

Belli ki Jem o kadar geniş çapta düşünmemiştir, bunların yaşadıkları kasabadaki insanların gruplaması olduğu söyler. Sonra bu sıralamanın da ailelerin ne kadar süredir okur yazar olduklarına bağlı olduğunu iddia eder. Ama Scout buna da karşı çıkar. herkesin okuma yazma öğrenebileceğini,kimsenin bunu annesinin karnında öğrenmediğini kimsenin bunda suçu olmadığını söyler ve ekler :
"Jem bana sorarsan sadece bir tür insan var. O da insanın kendisi."

Ve işte kitap böyle sürüp gider...Bu arada Jem'i önyargılı zannetmeyin, başka çıkar yol,sebep bulamamış garibim:) ayrıntılar kitapta...Bu iki kardeşin hikayesini herkese tavsiye ederim...





2 yorum:

  1. bu kitabı didik didik incelemiştik ama tekrar okuma vakti gelmiş.bunun bir de filmini izlemiştik siyah beyaz.Irkçılığı çok iyi işlemiş yazar.çocuk gözüyle konuyu ele alıp gerçekçi bir sorgulama sağlıyor.

    YanıtlaSil
  2. aa filmi olduğunu bilmiyordum deryacım.. ben de izleyeyim o zaman...bu arada bloguma hoşgeldin :)

    YanıtlaSil