4 Ekim 2013 Cuma

Yeni Keşfim- Ryunosuke Akutagava


en sevdiğim şeylerden biri hiç duymadığım yazar ve kitapları keşfetmektir hele bir de okuduğumda harcadığım zamana değdiğini düşünürsem...

idefix in yaptığı bir kampayada japon yazarların oluşturduğu bir set almıştım ve o setteki iki kitabıyla bu yazarla tanışma fırsatım buldum.... iyi ki de almışım...

35 yaşında intihar ederek edebiyat hayatına son veren yazar,11 yıllık edebiyat hayatında 150'yi geçen eser bırakmış...bunların çoğunluğu öykü..Şuan Japonyada adına öykü ödülü veriliyor ve en iyi hiciv yazarları arasında yer alıyor.






bendeki kitaplarından birinin adı "Kappa"...uzun bir öykü olmakla birlikte fantastik öğeler taşıyor...mitolojik bir yaratığın peşinden farklı bir dünyaya giden kahraman oradaki sosyal düzeni anlatarak o günün toplum ve devlet yapısını tartışıyor...düşündürücü konuların böyle sürükleyici kurgulara saklanması gerçekten zekice ve heyecan verici :) (ss 77)

bir diğer kitabıysa "Raşömon"...bu kitapta da bir çok öyküsü var...hepsi de küçük küçük hayat kesitleri ve bazıları sanırım kendi hayatıyla da kesişiyor..öyküler sıradan konuların insanları nasıl derinden etkilediğini çok güzel anlatıyor.. hele de adını kitaba veren Raşömon; hırsızlık,açlık ve değer yargılarımız hakkında çok güzel bir hikaye....diğer hikayeleri de bir bu kadar güzel emin olabilirsiniz. (ss 214)

Her iki kitap da Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nden çıkmış..
herkese bol keşifler diliyorum :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder