3 Ocak 2014 Cuma

iki kitap birden Tom Robbins ve Arthur Hailey


Orjinal Adı : Another Roadside Attraction
Çevirmen    : Fatma Taşkent
Sayfa Sayısı : 330
Yayınevi       : Ayrıntı

      Mistik hikayelerin yazarı olan Tom Robbins'in okuduğum üçüncü kitabı bu. yine toplumu ve inanışlarını didikliyor ve bunu Amanda adındaki Çingene ruhlu kızın etrafında gelişen bir olayla yapıyor. karakterler hem kişilik hem de isim olarak çok renkliler. Neredeyse normal Jimmy bana çok komik geldi mesela :)
      Amanda doğayla bütün, özgür, meditasyon yapan, belleğini her şeyin üstünde ve ötesinde tutmaya çalışan bir kız. aradığı mantarlar ve yaptığı sebze sularıyla insana doğayı tekrar hatırlatıyor. ki ben de Trabzon'da büyümüş birisi olarak ırmaklarda, ormanlarda gezmenin bir şeyler toplamanın keyfini bilirim.
       Kitabın akışıysa biraz dalgalı. başlarda takibi biraz zor olsada sonlara doğru kişileri ve olayları anladıkça kolaylaşıyor. yazı karakterinin çok küçük olması da okumayı güçleştiriyor. gözlerim mi bozuluyor ne !? :)
      ve nihayetinde başta sıkılacağım ben bundan dediğim kitabı keyifle okuyup bitirdim..umarım siz de keyif alırsınız :)
Bu alıntı da genelde kararsız olduğu bilinen biri olarak bana çok manalı geldi :D

" Kararsızlık şizofreniden daha beter bir baş belasıdır. İnsan şizoid olunca her iki kişiliği de birbirinden habersiz mesutça yaşayıp gider ama insan kararsız olunca,her bir taraf çelişen tarafın acı içinde farkındadır ve eğer insan dikkat etmezse tüm hayatı bir ağdalı şeker partisine dönüşebilir. " 



Yazarı        : Arthur Hailey
Orjinal Adı : The Moneychangers
Çevirmen   : Özay Süsoy
Yayın evi    : Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı : 474

      Fotodan da anlaşılabileceği gibi okul kütüphanesinden ödünç aldığım bir kitap. Bu kitabın 3. baskısı ve 1977 de basılmış. hatta bu kitap ilk olarak dünyada Amerika'dan bile önce Türkiye basılmış. Yazar böyle bir şeye ilk kez izin vermiş. Sevinsem mi ne yapsam bilemedim.
     Kitaba gelirsek adından da anlaşılacağı gibi tefeciler hakkında ama bunlar hasır altı tefeciler değil bildiğiniz bankalar. bankalardaki para dümenleri, yönetim-çalışanlar-halk üçlüsü arasındaki ilişkiler ve hatta ilk kredi kartı dönemleri bile anlatılıyor. yazar bankacıymış gibi gayet iyi anlatmış durumu diye düşünüyorum...para ilşkilerinin halen değişmediğini de TV'lerde görüyoruz zaten. bu da kitabın geçerliliğini koruduğunu gösteriyor. gerçi para hırsıyla alakalı herşey likyalılardan beri aynıdır sanırım...
    konusu ise oldukça çeşitli. bankadaki iktidar hırsından, para ile ilgili çıkar ilişkilerine, hırsızlıktan, yolsuzluğa ve hatta mafyaya dayanan hem mali bir kriz hem de polisiye bir olay dizisinin karışımı. kitap bizi iki farklı yoldan sona doğru sürüklüyor.
   sonuçta banka işlerini öğrendikçe şöyle bir söz aklıma geldi " paran mı var derdin var"
    kararımsa "okumaya devam et ve bunun keyfini çıkar" :)
   

2 yorum:

  1. Tefeciler kitabını merak ettim doğrusu ilginç bir kitaba benziyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bilgilendirici bir kitap :) hızlı da okunuyor...

      Sil