15 Temmuz 2014 Salı

Panait Istrati / Kodin

Panait Istrati 
1884-1935
   Romen yazar Panait,Romanyanın İbrail şehrinde doğmuş bir çok Osmanlı şehrini ve başka birçok yeri gezmiştir. Kendisine Balkanların Gorki'si denmektedir ki ben buna yeni bir şey daha ekliyorum, kendisi ayrıca Balkanların Sait Faik'idir :)
    O kadar sıcak ve içtenler ki,her ikisinin kitaplarını da okuduğumda aynı duyguyu hissediyorum..sıcacık bir his içimi sarıyor,insanların hikayelerine kah gülüyor,kah üzülüyorum ve her şeyden önemlisi onların davranışlarının arkasındaki bataklığı gördükçe insanları ne kadar yanlış tanımış olabileceğimi kavrıyorum. Bu sebeple Sait Faik'i de Panait Istrati'yi de ayrı bir kategoride tutmak lazım..
118 sayfa

    Kodin'i de elime aldığımda kapağındaki adamın resmine şöyle bir baktım. Kim bu? dedim. Hikayesi ne? Kabadayı tipli,komik şapkalı bir adama benzettim ama gerisi gelmedi..İşte Panait'in sırrı bu bence. İnsanları anlamak ve anlatabilmek..bir kitabını elime aldığım zaman acaba kimle tanışacağım ve nasıl bir yaşantıya tanık olacağım diye merak ediyorum..
   Bu kitapta Adrian adlı bir çocuğun tanıma fırsatı bulduğu 3 kişi anlatılıyor. Kodin bunlardan biri..bu üç kişinin ortak özellikleri iyi kalpli olmalarına rağmen farklı sebeplerden diğer insanlara kötü görünmeleri..
sanırım bunu en iyi kitabın son cümleleri özetliyor :
"herkesle kardeş olmak istiyorum ama kimse beni istemiyor. İyi yürekli doğmuş bir adamın iyi kalmasına,hele iyilikten nasibini almayanın sonradan iyi olmasına kimse yardım etmeye yanaşmıyor."
Adrian'ın annesi de o kadar dürüst biridir ki ne zaman oturdukları mahallede bir haksızlık görse oradan taşınır.. insanlar hakkında yaptığı bu tespit ise bence anılmaya değer:
"Her ulus, Allah'a türlü türlü dua eder,ama hepsi O'nu aynı şekilde çiğnerler."
Herkese keyifli okumalar :)


2 yorum:

  1. Eylül sonrasına liste yapıyorum kitap okumalarına dair :)
    Malum sınav var bu kitabı da ekledim sayende :)
    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. panait ıstradi'nin her kitabı eklenmeli bence,ama ilk kez okuyorsan "hayat yollarında"yı okuyup onun çocukluğuyla başlayabilirsin :) genelde yaşadıklarından yola çıkarak yazmış kitaplarını zaten...

      Sil