10 Şubat 2014 Pazartesi

Latife ve Fikriye/ İki aşk arasında Atatürk (Başyaveri Salih Bozok anlatıyor)


 
 Kış şenliğinde Atatürkle ilgili bir kitap okumam gerekiyordu, bir kitap ararken iki kitap buldum :) ilkini şenlik esnasında ikincisini ise yeni okudum. gerçekten elimden akan bir avuç kum gibi çabucak bitti. Anlatım samimi ve tarih kitaplarında bulunmayacak anılarla dolu olduğu için ilgi çekiciydi. İlki de bir anı kitabıydı. Anı kitaplarını seviyormuşum meğer :)
   Kitaba gelirsek adı üstünde iki aşk arasında Atatürk'ü anlatıyor.Fikriye'nin intiharına üzülüp, Latife'nin yersiz davranışlarına kızıyorsunuz. O bir yandan Fikriyeyi unutup Cumhuriyete örnek olsun diye Latifeyle evlenip küskünlük üstüne küskünlük yaşarken, devrimler gerçekleşiyor,isyanlar bastırılıyor...Ancak bunları Salih Bozok'un şahit olduğu olaylar ve mektuplar eşliğinde okuyorsunuz. Kadınların iç dünyalarına değinilmiyor tabi. Haliyle Latife ve Fikriye merak uyandırıyor. Bu seriyi ufak ufak tamamlarım herhalde :)
   Peki kitap sadece Aşk üzerine mi? Hayır. Yaverin aklında yer eden bir sürü önemli olay da anlatılıyor. Alıntı yapmakla bitmez...
   Fotosunu çekmeyi unuttuğum ama aklımda kalan bir anısında sanırım bir İngiliz kadın gazeteci röportaj yaparken Latife hanım için "bu sizin tek yenilginiz" diyor :) Buna güldüm...bir kadın bir kadını gayet net anlıyor işte..


    Kurtuluş savaşı ile ilgili bölümlerde de çok duygulandım...Esir komutanı dinleyip onları yenilgiye götüren şeyleri öğreniyor ama yine de sonunda eklemeyi unutmuyor, bunların hiçbiri olmasaydı da yenileceklerdi. Başka çareleri yoktu çünkü...
    Atatürkün anılarıyla ilgili bir hazine olan kitap bence okunmalı...Herkese keyifli okumalar...
 
 

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, muhakkak bir ara okuyacağım.
      Size de iyi okumalar :)

      Sil